حساسیت‌های عطری چرا ایجاد می‌شود؟ چه علائمی دارد؟ چطور درمان می‌شود؟

حساسیت‌های عطری چرا ایجاد می‌شود؟

اگر هنگام استفاده از عطر دچار واکنش‌های فیزیکی می‌شوید شما ممکن است حساسیت‌های عطری داشته باشید. به‌طور میانگین ۱۱۴ ترکیب شیمیایی در عطرها وجود دارد که می‌تواند عامل ایجاد حساسیت در شما باشد. افرادی که آسم یا سایر بیماری‌های تنفسی رنج می‌برند بیشتر در معرض این نوع حساسیت قرار دارند. عناصر تشکیل دهنده عطر که عامل حساسیت شامل Citronella،  بلوط و برخی مواد صنعتی هستند. مراجعه به متخصصان آسم و آلرژی به شما در بهبود این بیماری کمک میکند.

 

علائم حساسیت‌های عطری

. سردردهای متوسط و شدید

. سوزش پوست ( خارش و عوارض ناشی از حساسیت مشابه)

. ورم غشای مخاطی بینی

. سختی در نفس کشیدن

. آبریزش و سوزش چشم

. تهوع و استفراغ

بیشتر علائم حساسیت‌های عطری متوسط هستند. اگر شما بعد از رسیدن بوی عطر به مشامتان عطسه کردید، لزوماً حساسیت‌های عطری گریبان شما را نگرفته است. حساسیت‌های عطری معمولاً علائم پیچیده و سخت‌تری شبیه آسم و دشواری در تنفس را در فرد ایجاد می‌کنند. در افراد مبتلا به حساسیت‌، سختی در تنفس ممکن است شدت پیدا کند. به همین خاطر تشخیص و درمان تحت نظر متخصصان آلرژی برای درمان نیاز است.

تشخیص حساسیت‌های عطری

اگر فکر می‌کنید که دچار حساسیت‌های عطری شده‌اید، یک متخصص آلرژی می‌تواند با یک آزمایش با تشخیص قطعی اعلام نظر کند. با انجام آزمایش آلرژی، حساسیت شما نسبت به ماده‌های مختلف شناسایی می‌شود. با استفاده از برخی روش‌های مشخص، علائم ممکن است به‌کلی رفع یا به تأخیر بیافتد.

حساسیت‌های عطری چرا ایجاد می‌شود؟
حساسیت‌های عطری چرا ایجاد می‌شود؟

درمان حساسیت‌های عطری

بهترین درمان برای حساسیت عطری جلوگیری از تماس با ماده حساسیت‌زا است. با‌ این‌ حال غیرممکن است کاری کنیم که از همه بوهای عامل حساسیت به‌طور کامل دور بمانیم. در مواردی که درمان حساسیت‌های ایجاد شده  ضروری می‌شود، متخصصان آلرژی راهکارهای مفیدی برای درمان عوارضی مثل سردرد و علائم مشابه ارائه می‌دهند. برای بهبود علائم حساسیت‌های عطری لازم است توصیه‌های پزشک متخصص آلرژی را جدی بگیرید. او تشخیص خواهد داد که چه نوع درمانی برای حساسیت شما مناسب‌تر خواهد بود. برای مشکلات تنفسی مربوط به حساسیت‌های عطری، پزشک معمولاً افشانه‌های استنشاقی (کورتیکاستروید) را تجویز می‌کند. اگر شما از نوعی از حساسیت‌ عطری رنج می‌برید، مهم است که اطرافیانتان را در این خصوص مطلع کنید. زمانی که در محل کار هستید محترمانه از همکارانتان بخواهید از عطر یا اسپری در محل کار استفاده نکنند.

 

سؤالات متداول در خصوص حساسیت‌های عطری

. آیا حساسیت عطری قابل درمان است؟

باید گفت که این نوع حساسیت‌ قابل درمان نیست اما می‌توان با اتخاذ راهکارهایی مانع ایجاد عوارض آن شد.

چرا برخی افراد از حساسیت‌ عطری رنج می‌برند؟

برخی از افراد حساس، نسبت به عناصر تشکیل دهنده عطر حساسیت دارند. موادی از عطر مثل سیترونلا، بلوط و سایر ترکیبات صنعتی به خاطر ایجاد مشکلات پوستی و آسم شناخته شده‌اند.

چگونه متوجه شوم به عطرها آلرژی دارم؟

اگر بعد از بوییدن یا تماس یا عطرها دچار مشکلات پوستی شدید، ممکن است به عطرها حساس باشید. با این حال تشخیص قطعی نیازمند آزمایش‌های بالینی توسط پزشک است.

حساسیت‌های عطری چگونه بهبود می‌یابد؟

درمان عوارض حساسیت‌های عطری زیر نظر متخصص آلرژی انجام می‌شود. کرم‌های مخصوص کورتیسون (Cortisone) برای درمان عوارض پوستی این نوع از حساسیت‌ها معمولاً تجویز می‌شود. برای مشکلات شدید تنفسی، استفاده از افشانه‌های استنشاقی ویژه حساسیت (corticosteroid) گزینه مؤثری خواهد بود.

چه کسانی بیشتر در معرض حساسیت‌های عطری قرار دارند؟

افراد دارای حساسیت‌های فصلی یا حساس به عوامل حساسیت‌زا در محیط‌های باز مانند قارچ‌ها و آلرژن‌های مربوط به حیوانات، ممکن است بیش از دیگران در معرض عوارض این نوع حساسیت باشند.

آیا حساسیت‌های عطری در هوا منتقل می‌شوند؟

بسیاری از حساسیت‌های عطری در هوا منتقل می‌شوند. این یعنی، حضور فرد مستعد به آلرژی در اتاقی که منشأ حساسیت در آن حضور دارد، باعث بروز عوارض می‌شود.

آیا حساسیت‌های عطری می‌تواند عامل اگزما باشد؟

حساسیت‌های عطری اگزما ایجاد نمی‌کنند، هرچند می‌تواند آن را تشدید کند. اگر از اگزما رنج می‌برید، با مراجعه به یک متخصص در خصوص حساسیت‌هایی که ممکن است اگزما را در شما تشدید کند، مشاوره بگیرید.

استفاده از محصولات معطر در مبتلایان به حساسیت‌های عطری؛ آری یا نه؟

بعضی مواد طبیعی با رایحه مطبوع مثل وانیل و رز ماری به‌عنوان عامل ایجاد حساسیت شناخته می‌شوند. اگر شما نسبت به نوع خاصی از عطرها آلرژی دارید (چه طبیعی و چه صنعتی)، سعی کنید تا جای ممکن از مواد معطر استفاده نکنید.

 

نتیجه گیری

در این مقاله راجع حساسیت‌های عطری، عوامل آن، نشانه‌های آن و روش‌های تشخیص و درمان آن صحبت کردیم.  به‌طور کلی، ترکیباتی در عطرها وجود دارد که ممکن است باعث بروز علائم حساسیت‌های عطری در افراد شود. تشخیص دقیق نوع حساسیت و ماده حساسیت زا بر عهده پزشک متخصص است و البته در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. درمان قطعی برای حساسیت‌های عطری وجود ندارد ولی به‌سادگی و با دور ماندن از عامل حساسیت می‌توان جلوی بروز عوارض ناخوشایند را گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Instagram