هنر عطرسازی از زمان باستان در ایران و روم رواج داشته است. حفاریهای باستان شناسی نشان میدهد که برخی از تمدنهای اولیه از عطرها برای زندگی روزمره خود استفاده میکردند و از اواخر قرن نوزدهم تولید معصنوعی و ادکلن نیز رواج داشته است. در بسیاری از ادیان از جمله اسلام، برای نظافت شخصی و عبادت، استفاده از عطر و مواد خوشبو کننده بسیار توصیه شده است. عطر یا ادکلن مادهای خوشبو است که برای معطر کردن بدن یا محیط از آن استفاده میشود. عطر از مواد طبیعی یا از ترکیب اسانسها، تثبیتکنندهها و حلالها و ترکیبات شیمیایی تشکیل میشود. امروزه این عنصر خوشبو به یکی از الزامات زندگی اجتماعی تبدیل شده است و کمتر کسی از مزایای عطرها و ادکلنها بیبهره میماند. یکی از دغدغههای خرید عطر و ادکلن در کشور ما، انتخاب از میان برندهای مختلف ادکلن های خارجی و ایرانی است. اما آنچه که انتخاب را برای ما آسان میکند، این است که درباره تفاوتها و ویژگیهای ادکلن های خارجی و ایرانی بیشتر بدانیم. برای مقایسه ادکلن های خارجی و ایرانی در این مقاله با ما همراه باشید.
تفاوت عطر و ادکلن در چیست؟
شاید از دیدگاه بسیاری از افراد، تمام خوشبوکنندهها یکسان باشند و عطر و ادکلن به عنوان دو کلمه مترادف به کار رود. اما بهتر است بدانید که ادکلنها نوعی از عطر هستند و علاوه بر ادکلنها، گونههای معطر دیگری مانند پرفیومها، ادو پرفیومها، ادوتویلیتها و ادو فرشها نیز در دسته عطرها قرار میگیرند.
نوع هر گونه از این خوشبو کنندهها توسط درصد موارد تشکیل دهنده آنها تعیین میشود. عطرها متشکل از ۷۸ تا ۹۵ درصد الکل طبیعی همراه با اسانسهای روغنی هستند. درصد اسانسهای روغنی نوع عطرها را تعیین میکند.
پرفیومّها با بیشترین درصد اسانسهای روغنی یعنی چیزی حدود ۲۲ درصد، به عنوان بهترین و با دوامترین رایحهها معرفی میشوند. ادو پرفیومها، بعد از پرفیومها، با داشتن ۱۵ تا ۲۲ درصد اسانسهای روغنی، در رتبه دوم دوام و برتری قرار میگیرند. ادوتویلتها با ۸ تا ۱۵ درصد اسانس روغنی در جایگاه سوم و سپس ادکلنها با حدود ۴ یا ۵ درصد اسانس معطر در چهارمین رتبه قرار میگیرند. ادکلنها از سه نوع دیگر رقیقتر و ملایمتر هستند و با توجه به ساختار خود ماندگاری کمتری دارند. دسته آخر عطرها، ادوفرشها هستند که با ۳ درصد روغن معطر در جایگاه آخر از نظر ماندگاری و ملایمت قرار دارند.
تفاوت ادکلن های خارجی و ایرانی در چیست؟
تفاوت ادکلن های خارجی و ایرانی نقش مهمی را در انتخاب آنها ایفا میکنند. پیش از خرید ادکن های خارجی و ایرانی، موارد زیر را بخوانید.
۱. قدمت ادکلنهای ایرانی
کشت گیاهان و گل های معطر برای تهیه عطر، روغن، کرم در ایران باستان رونق داشته است. نقاشیهای موجود در کتیبه های سنگی دوره هخامنشی در تخت جمشید و همچنین آثار باستانی عصر یونان باستان و پهلوی، نشان میدهند که ایرانیان از انواع عطر و رایحه های شیرین برخوردار بودهاند. با توجه به منابع غربی، ایرانیان اولین تولید کننده عطرهای مختلف بودهاند. این سوابق معتبر موجب شده تا عطرها و ادکلنهای ایرانی به یکی از برترین خوشبوکنندههای جهان تبدیل شود.
امروزه همچنان کاشت انواع گیاهان معطر مانند بادیان رومی، گل سرخ، ترنج، هل، چوب سدار، اکالیپتوس، کندر، یاسمن، شمعدانی، زنبق، اسطوخودوس، لیمو، یاس بنفش، لی لی، ماگنولیا، خزه، بهار نارنج، پرتقال، زنبق زرد، نعنا، کاج، تمشک، رز، گل مریم در شهرهای مختلف ایران برای تولید انواع ادلکن کاشت میشوند و به شیوههای سنتی به بهرهبرداری میرسند. گل معروفی در شیراز به نام «esporghami» کشت میشود که با نام ادکلن نارسیوس (narcissus) در سطح جهان محبوبیت یافته است.
در مقایسه قدمت ادکلن های خارجی و ایرانی باید گفت که بعد از ادکلنهای ایرانی، بیشترین قدمت مربوط به عطرهای عربی است که تاریخچه آن ها به سال ۸۰۳ تا ۸۰۷ میلادی باز میگردد. فرانسه نیز رتبه سوم در قدمت ادکلنها را دارد که تولید اولین عطرها و ادکلنهای این کشور به قرن ۱۹ میلادی باز میگردد.
۲. اصالت ادکلنهای ایرانی
عطرهایی که از گیاهان و گلهای معطر تولید میشوند، کیفیت و داوم بیشتری دارند. از مهمترین نقاط تمایز بین ادکلن های خارجی و ایرانی،اصالت و طبیعی بودن ادکلنهای ایرانی است. گرفتن عصاره گلها و گیاهان معتبر و عدم استفاده از مصنوعات و مواد شیمیایی در عطرهای ایرانی زبانزد عام و خاص است. برخلاف بسیاری از کشورها که برای تولید ادکلنهای شمشیایی موادی همچون وانیلین و کومارین استفاده میکنند، ایران مهد عطرهای طبیعی و اصیل است. کشور فرانسه نیز در زمینه تولید گیاهان و گلهای معطر پیش قدم است و گل بسیاری را برای تولید ادکلنهای طبیعی پرورش میدهد.
۳. روشهای سنتی تولید ادکلنهای ایرانی
بدون شکل استفاده از روش تقطیر گلها و گیاهان معطر از بهترین روشهای تولید عطر و ادکلن های خارجی و ایرانی است. ایرانیان از همان ایتدای تولید عطرها در زمان باستان از روش تقطیر برای گرفتن روغن و عصاره معطر گلها بهره میبردند.
ایرانیان برای حفظ عطر گیاهان زودتبخیر، از روشهای سنتی ویژهای بهره میبرند که بسیاری از کشورها از تکنولوژی آنها محروم هستند.
۴. دوام ادکلنهای ایرانی
درصد اسانسهای روغنی ادکلنها، دوام آنها را تعیین میکنند. در ادکلنهای ایرانی به دلیل استفاده از روشهای سنتی درصد عصاره روغنهای گیاهیان معطر بیش از سایر ادکلنهای خارجی است. در مقایسه ادکلن های خارجی و ایرانی باید گفت که ادکلنهای فرانسوی نیز از دوام و ماندگاری عطر بالایی برخوردار هستند.
۵. ماهیت یکنواخت و عدم تغییر ادکلنهای ایرانی روی پوست
پوست بر روی رایحه عطرها و ادکلن های خارجی و ایرانی تاثیر میگذارد و عطر آنها را تشدید یا تضعیف میکنند. نتایج مقایسه بین ادکلن های خارجی و ایرانی نشان میدهد که ساختار طبیعی ادکلنّای ایرانی با پوست سازگارتر از سایر ادکلنّها عمل میکند و ماهیت یکنواختی را از خود نشان میدهند. ادکلنهای ایرانی بوی پوست یا بدن ترکیب نمیشوند و شدت رایحه خود همانند لحظه اول مصرف حفظ میکنند.
۶. سلامت عطر و ادکلنهای ایرانی
عطرها و ادکلن های خارجی و ایرانی میتوانند مستقیما بر سلامت سیستم تنفسی شما تاثیر بگذارند. عطرها و ادکلنهای تقلبی و شیمیایی میتوانند عوارضی مانند بیماریهای تنفسی و پوستی، خارش گلو و بینی، عطسه، آبریزش بینی و سرفه را به همراه داشته باشند. ادکلنهای ایرانی به خاطر اصالت و طبیعی بودن، عوارض کمتری را از خود نشان میدهند.