مقالات

انواع حساسیت به عطر و ادکلن

حساسیت به عطر و ادکلن دومین نوع از رایج‌ترین انواع حساسیت در دنیا می‌باشد

انواع حساسیت به عطر و ادکلن دومین نوع از رایج‌ترین انواع حساسیت در دنیا می‌باشد. انواع حساسیت به عطر و ادکلن را می‌توان واکنش معکوس بدن به برخی از مواد شیمیایی موجود در انواع مواد معطر تعریف کرد. در برخی افراد آلرژی به عطر و ادکلن می‌تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به بستری شدن افراد شود. به همین دلیل آگاهی از انواع آلرژی به عطر و ادکلن می‌تواند برای تمامی افرادی که از عطر و ادکلن استفاده می‌کنند، بسیار مفید و کاربردی باشد.

حساسیت به عطر و ادکلن

شناخت علائم و نشانه‌های آلرژی نسبت به تمامی مواد شیمیایی موجود در عطر و ادکلن برای تمامی کاربران امری ضروریست. با شناخت علائم و نشانه‌های حساسیت می‌توان از بروز مشکلات و عوارض جدی پیشگیری کرد. در این مقاله قصد داریم تا انواع حساسیت به عطر و ادکلن را در چهارچوب سرفصل‌های زیر مورد بررسی قرار دهیم:

  • علائم و نشانه‌های آلرژی به عطر و ادکلن چه هستند؟
  • معمولاً چه نوعی از مواد شیمیایی منجر به بروز حساسیت می‌شود؟
  • چگونه می‌توان از بروز آلرژی به مواد معطر پیشگیری کرد؟
  • روش درمان حساسیت نسبت به مواد معطر چیست؟
  • سردرد ناشی از بوی عطر و ادکلن چیست؟
حساسیت به عطر و ادکلن

حساسیت‌های عطری چگونه است؟

علائم و نشانه‌های آلرژی به عطر و ادکلن چه هستند؟

آلرژی به مواد معطر در افراد مختلف به عکس‌العمل بدن هر یک از افراد باز می‌گردد. اما به طور کلی مهم‌ترین و متداول‌ترین علائمی که ناشی از مصرف یا استشمام مواد معطر نظیر عطر و ادکلن است، عبارتند از:

  • سردردهای ملایم یا بسیار پردرد که بسیار رایج است
  • تحریک پوستی و خارش
  • عطسه کردن، سرفه کردن و آب‍ریزش بینی که با نام رینیت آلرژیک نیز شناخته می‌شود
  • خستگی، کسلی و تنگی نفس
  • دردهای عضلانی
  • ریزش اشک از چشمان، خارش و سرخی چشم
  • خس خس سینه
  • عدم تمرکز
  • ورم سر و صورت
  • حالت تهوع و استفراغ

براساس آخرین تحقیقات انجام شده درمورد حساسیت به عطر و ادکلن، افراد مبتلا به بیماری میگرن در صورتی که در معرض مواد شیمیایی معطر قوی قرار بگیرند، به سرعت دچار حملات میگرنی خواهند شد.
معمولاً متداول‌ترین نوع آلرژی به عطر و ادکلن در پوست مشاهده می‌شود. پوست بدن انسان با توجه به نوع مواد شیمیایی، واکنش‌های متفاوتی از خود نشان می‌دهد. معمولاً افرادی که نسبت به مواد شیمیایی معطر حساس هستند، در مواقعی که این مواد با پوست در تماس قرار بگیرند، سیستم ایمنی بدن حساسیت را به شکل خارش و التهاب منعکس می‌کند.

بر اساس نتایج یک محقق آلمانی، معمولاً افرادی که دچار آلرژی پوستی نسبت به مواد معطر شیمیایی هستند، علائمی همچون درد شدید در چشمان و اختلالات تنفسی را نیز تجربه خواهند کرد.

مواد شیمیایی آلرژی‌زا در عطر و ادکلن

عطر و ادکلن در حال حاضر به روش‌های متفاوتی تولید می‌شود که به طور کلی اکثر آنها به صورت مخلوطی از چند ترکیب می‌باشد. به طور میانگین این مواد شیمیایی در حدود ۱۴ ترکیب شیمیایی را در خود دارند که این ۱۴ ترکیب قادرند انواع علائم خفیف و شدید ناشی از آلرژی را در مصرف‌کنندگان پدیدار کنند.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌تواند بالا بودن پتانسیل بروز حساسیت به عطر و ادکلن را توجیه کند، سهولت اکسید شدن مواد شیمیایی موجود در ترکیب سازنده‌ی عطر و ادکلن می‌باشد. محصولاتی که اکسید می‌شوند به عنوان نوعی عامل سمی عمل می‌کند و سطح حساسیت سیستم ایمنی بدن را در افراد بالا می‌برند.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌تواند بالا بودن پتانسیل بروز آلرژی را در عطر و ادکلن توجیه کند، سهولت اکسید شدن مواد شیمیایی موجود در ترکیب سازنده‌ی عطر و ادکلن می‌باشد.

از دیگر مواد شیمیایی پر مصرف در صنعت عطر و ادکلن، لینالول می‌باشد. از لینالول ترکیبی به نام لینالیل استات مشتق می‌شود که در صورت قرار گرفتن در معرض هوای آزاد امکان بروز آلرژی افزایش خواهد یافت. لیمونن ( Limonene ) یکی از انواع مواد شیمیایی پرکاربرد در صنعت تولید انواع عطر و ادکلن می‌باشد که به عنوان حلال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده‌ی شیمیایی نه تنها احتمال بروز انواع حساسیت به عطر و ادکلن را بالا می‌برد، بلکه در فرایند تولید اوزون نیز وارد می‌شود و برخی مواد سمی از جمله استالدئید و فرمالدئید را تولید می‌کند که برای سلامتی انسان بسیار مضر می‌باشد.

چگونه میتوان از بروز آلرژی جلوگیری کرد؟

استفاده از دارو برای جلوگیری از حساسیت

استفاده از دارو برای جلوگیری از حساسیت

عطر و ادکلن از جمله محصولات پرمصرف به حساب می‌آیند که تقریباً جایگزینی نیز نمی‌توان برای آن یافت. برای آنکه بتوان احتمال بروز انواع آلرژی ناشی از مصرف عطر و ادکلن را کاهش داد، راهکارهای زیادی وجود دارد. بررسی مواد و ترکیبات سازنده‌‌ی انواع عطر و ادکلن از متداول‌ترین راهکارهای پیشگیری از بروز حساسیت به عطر و ادکلن و آلرژی ناشی از مصرف این مواد می‌باشد. اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که تنها به دلیل بروز آلرژی از مصرف این دسته از محصولات اجتناب می‌کنید، کافیست تا پیش از خرید عطر و ادکلن، فهرست ترکیبات به کار رفته را که بر روی بدنه‌ی محصول درج شده ‌است را به دقت مطالعه کنید. برای آنکه بتوانید نوع مواد و ترکیباتی که بدن شما نسبت به آن حساس است را بیابید کافیست تا به پزشک متخصص مراجعه کنید.

در صورتی که بنا به هر دلیلی روش بالا را نپسندیدید، می‌توانید از روش آزمون و خطا استفاده کنید. در این روش، در هنگام خرید عطر و ادکلن می‌توانید مقدار اندکی از عطر یا ادکلن را بر روی پوست خود بمالید و آن را استشمام کنید. در صورتی که پس از گذشت اندک زمانی هیچ یک از علائم و نشانه‌های آلرژی و حساسیت در بدن شما پدیدار نشود، می‌توانید با خیال راحت اقدام به خرید و استفاده محصول مد نظر خود کنید.

سردرد ناشی از بوی عطر و ادکلن چیست؟

مهم‌ترین آلرژی که معمولا با وجود عطر و ادکلن برای افراد به وجود می‌آید، سردرد است. گاهی همین سردردها به میگرن تبدیل می‌شود. در واقع اگر درست فکر و بررسی کنید متوجه می‌شوید که شما تنها به عطرهای خاصی آلرژی دارید که این مسئله به سینوزیت و میگرن بازمی‌گردد. برای برطرف کردن این مشکل بهتر است دوش بگیرید یا از یک قهوه استفاده کنید تا این مشکل را از بین ببرد.

درمان آلرژی به عطر و ادکلن

بهترین روش برای درمان آلرژی، عدم قرارگرفتن در معرض عوامل به وجود آورنده‌ی آن می‌باشد. اما در برخی موارد راهکارهای جانبی برای درمان حساسیت‌های به وجود آمده نیز وجود دارد. به عنوان مثال، در صورتی که پس از استعمال عطر و ادکلن نشانه‌های اگزما بر روی پوست پدیدار شود، می‌توان از انواع لوسیون و کرم نرم کننده استفاده کرد. کرم، با مرطوب کردن سطح پوست و ایجاد یک لایه‌ی محافظ از نفوذ مواد شیمیایی به لایه‌های زیرین ممانعت می‌کند. هرچه ضخامت لایه‍ی ایجاد شده بیشتر باشد، نتیجه‌ی حاصل شده نیز بهتر خواهد بود. البته این موضوع که عطر اصل یا تقلبی است را حتما باید درنظر بگیرید. گاهی عطرهای تقلبی باعث بروز مشکلات پوستی خواهند شد. 

در برخی موارد استفاده از کرم هیدروکورتیزون می‌تواند از بروز انواع التهابات پوستی و خارش و از حساسیت به عطر و ادکلن جلوگیری نماید. در صورتی که خارش و التهاب با استفاده از این کرم درمان نشد، بهتر است برای دریافت کرم قوی‌تر به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که پس از استعمال عطر یا ادکلن علائم مربوط به بیماری آسم پدیدار شود، بهتر است از داروهای مخصوص درمان بیماری آسم استفاده کنید. در مورد سایر نشانه‌های حاکی از آلرژی و حساسیت نظیر آب‍ریزش بینی می‌توانید از داروهای رایج درمان آلرژی نظیر آنتی‍هیستامین استفاده کنید.

9 دیدگاه در “انواع حساسیت به عطر و ادکلن

  1. آرش گفت:

    سلام ممنون از مقالتون فقط تو قسمت حساسیت ها قسمت سوزش و خارش و خشکی گلو ناشی از آلرژی به مواد شیمیایی به عطر و ادکلن رو فراموش کردین. من فقط همین نشانه رو دارم بقیه حساسیت ها رو ندارم به خاطر همین خیلی خیلی کم از عطر و ادکلن و ادویه جات و غذاهای با بوی تند استفاده میکنم. مرسی

    1. مهدی حاجی محمدی گفت:

      سلام ممنون از اینکه وقت گذاشتید چشم بازبینی مجدد انجام میشه

  2. ناشناس گفت:

    با سلام.الان حدود سه ساله بشدت عطر مصرف میکنم.بطوری که مسخرم میکنن میگن باش دوش میگیری؟
    تقریبا دوسال و نیمم هست که ناحیه پیشانی و بالای بینیم و گوشه چشمم که نزدیک بینیه بطور غیرطبیعی باد میکنه و جوش های چرکی لوله مانند میزنم.این از عوارض آلرژی به عطر هستش؟

    1. مهدی حاجی محمدی گفت:

      سلام بر امیر رضای عزیز ببخشید بنده تخصصی در مورد آلرژی ندارم شما باید به یک دکتر متخصص آلرژی مراجعه بفرمایید ممنون که وقت گذاشتید و مقاله بنده را مطالعه فرمودید

  3. ناشناس گفت:

    با سلام.من سه ساله عطر مداوم استفاده میکنم و در این سه سال پیشونی و ناحیه بالای بینیم و گوشه های چشمم بشدت بطور غیرطبیعی ورم میکنه و کلا از قیافه دراومدم. آیا این حساسیت به عطر محسوب میشه؟

  4. امل گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما جناب اقای مهدی حاجی محمدی،

    از مطالب خیلی مهم و مفید شما بی نهایت سپاسگزارم. پیشاپیش عید نوروز رو به شما تبریک میگم.

    1. مهدی حاجی محمدی گفت:

      درود بر شما سلامت باشید خیلی خوشحالم که مقاله برای شما مفید واقع شده پیشاپیش عید نوروز را به شما و خانواده محترمتون تبریک عرض میکنم سال خوبی را برای شما آرزو میکنیم

  5. HooomanVhn گفت:

    با سلام
    مطلب مفیدی بود.
    تشکر از مطالب خوب تون.

    1. mahdiadmin گفت:

      سلام
      تشکر از وقتی که گذاشتید و ممنون از حمایتتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *