وقتی صحبت از عطر و ادکلن میشود، یاد شرکتهای بزرگ و برند در صنعت عطر میافتیم. کشورهایی مانند فرانسه، ایتالیا و آمریکا که در این مسئله سرآمد بوده و شرکتهای بزرگی را برای این منظور دارند. ما در مقالات قبلی درباره بهترین شرکتهای عطرساز در جهان صحبت کردیم و محصولاتشان را نیز نام بردیم. حال میخواهیم ببینیم، سهم ایران در عطرسازی چقدر است و عطرهایی که در ایران تولید میشوند، تا چه حد طرفدار دارند. با ما همراه باشید…
سهم ایران در عطرسازی
حال که قرار است درباره سهم ایران در عطرسازی بدانیم، باید اول تاریخچهای از آن و عملکرد آن نیز بدانیم. ایران نیز در زمانهای بسیار دور یعنی ۴ هزار قبل از میلاد، روی به این صنعت آورده و پادشاهان و درباریان علاقه به استفاده از عطر و ادکلن داشتهاند. در کاشان عطرهایی سنتی بصورت تقطیر به وجود میآمدند و به فروش میرسیدند. امروز هم که میدانید کاشان یکی از قطبهای قدرتمند در گلابگیریست که خود نشان از قدمت محصولات معطر دارد.
چه کسی شروع به تحقیق بر روی ماده معطر کرد؟
همه ما ابنسینا را پزشک میدانیم و هنوز هم نسخههای او در زمینههای مختلفی سرلوحه کار ماست. اما او نه تنها علم طب میدانسته بلکه در عصارهگیری از گلها و گیاهان، مهارت عجیبی داشته است. او اولین عصارهگیری را از گل رز آغاز کرد که بر روی آن تحقیقات بسیاری انجام شد. و سپس آن را با گلها و روغنهای متفاوت مخلوط کرد و به عطرهای عالی و معطری دست یافت.
پس از آن بسیاری از دانشمندان به دنبال گیاهان معطر در کوهها میگشتند و روی این مسئله به دقت تحقیق و تفحس میکردند تا به نتایج خوبی دست یافتند. نتیجه تحقیقات آنها به این شکل بوده:
بوی بدن آهوی ختن: که با مالیدن بدن خود بر درختان سعی در مشخص کردن قلمروی خود دارد. از این رو در نگاه اول، دانشمندان احساس کردند این عطر مربوط به تنه درختان است اما کم کم متوجه این مسئله شدند. از آن پس شکار آهو مد شد و بوی بدن آن را برای عطر مورد استفاده قرار میدانند که به آن مشک گفتند.
نوعی جانور آفریقایی به نام سیویت: این حیوان در آفریقا یافت شده و دارای کیسهای در بدن خود است. بوی معطر که از بدن او متساعد میشود، دقیقا مربوط به همین کیسه بوده که به مشک سیویت مشهور است.
خرگوش کوهی: در بدن خرگوش کوهی، سنگهایی پدیدار میشود که با پاکسازی به بوی معطری میرسد.
سگ آبی: از بدن سگ آبی، مادهای به نام کاستوریوم خارج میشود که معطر است.
نهنگ عنبر: حتما تا به حال درباره ماده معطر عنبر شنیدهاید. این ماده استخراجی از بدن نهنگ عنبر است.
پس تا اینجا متوجه شدیم که تمامی مواد معطر مربوط به گیاهان نیست و از بدن جانوران نیز ساخته میشوند.
ساخت عطر در ایران
از این رو میتوان گفت از همان ۴۰ هزار سال پیش که تمامی کشورهای دنیا به عطرها دست یافتند و شروع به گسترش صنعت عطرسازی کردند، در ایران نیز اتفاقات این چنینی رخ میداده. اما در آن زمانها ایرانیان به روش تقطیر ساخت عطر در ایران را امکان پذیر میساختند. بعدها در زمان حمله مغول عطرسازی در ایران به اوج خود رسید به گونهای که مقدار زیادی از عطرهای گلاب، نسترن، گل زرد، نعناع و رازیانه به اروپا و آفریقا صادر میشد.
در آن زمانها صنعت عطرسازی در ایران در فارس دارای شهرت خاصی بوده است.
امروزه در ایران صنعت عطرسازی به چه صورت است؟
البته اگر بخواهیم کامل تاریخچه عطرسازی در ایران را بگوییم، باید بیش از اینها بنویسیم. ولی تا همینجا و این اطلاعات اصلی که به شما دادیم کافیست. در حال حاضر در مبحث سهم ایران در عطرسازی، دوست داریم ببینیم در حال حاضر وضعیت در چه حالیست. ایران در کجا قرار گرفته و چه میکند؟
برخی شرکتهای دارویی یا شرکتهایی که محصولات آرایشی بهداشتی کشور را تامین میکنند، دست به تولید عطر و ادکلن زده و اتفاقا عطرهای مردانه و زنانه خوشبو و استانداردی را تولید میکنند. نامهایی مانند عطر اتحاد پایتخت، الماس ارغوان آسیا و بیتارزآریا از جمله تولید کنندگان عطر و ادکلن در ایران بوده که در یک جستجوی سطحی نام آنها در آغاز لیست جستجو آورده شده است.
حتما همه شما درباره عطر بیک شنیدهاید. عطری نامآشنا با تولید انواع و اقسام عطر و ادکلن. شعار این شرکت اینگونه است “عطربیک عطر جوانی” با همین شعار، جوانان زیادی از عطرهای آن استفاده میکنند. همه مدل عطر و ادکلن اعم از اسپری بدن، عطرهای جیبی و بزرگ مردانه و زنانه را تولید میکند.
بیشتر با عطرهای ایرانی آشنا شوید
عطرهای ایرانی نیز با اصول مشخصی تولید شده و جزء بهترینها محسوب میشود که قبلا در مهاستایل برخی از نمونههای موفق را نام برده و تمامی ترکیبات و توضیحات درباره آنها داده شده است. میتوانید در مقاله لیستی از بهترین ادکلن های ایرانی را مطالعه کرده و اگر قصد خرید دارید، از مهاستایل تهیه کنید.